Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude s Poláky v Británii? Mayová a Szydlová jednaly o jejich osudu

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová nechce omezovat práva Poláků žijících v Británii ani poté, co její země opustí Evropskou unii.

Řekla to dnes po setkání s polskou premiérkou Beatou Szydlovou, která je na návštěvě Londýna. Garantovat práva evropských občanů v Británii bude Londýn ale jen v případě, pokud se stejně zachová i Brusel vůči Britům v unii, uvedla Mayová.

Počet Poláků žijících v Británii se odhaduje na 830.000. V současnosti mohou v zemi žít a pracovat stejně jako ostatní unijní občané prakticky bez omezení. V Polsku naopak žije asi jen 34.000 Britů.

Mayová dnes Szydlové slíbila, že Británie bude i po brexitu s Polskem udržovat silné hospodářské, diplomatické a kulturní styky. Přímou garanci, že všichni Poláci budou moci v Británii po odchodu z EU zůstat, své polské kolegyni ale nedala.

"Doufám, že se v této otázce shodneme," uvedla Mayová, která chce jednání o odchodu své země z unie zahájit nejpozději do konce března příštího roku. Následovat by měla přinejmenším dvouletá jednání, na jejichž konci by Spojené království opustilo dosavadní osmadvacítku.

Témata:  Beata Szydlová Brexit Theresa Mayová Polsko Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.