Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barmský prezident slíbil, že propustí další politické vězně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Scott Langley

Rangún – Zbylí političní vězni budou propuštěni, podobná zadržení už by se neměla opakovat. Slíbil to nový barmský prezident. Kolik nyní v zemi zůstává politických vězňů, není jasné, poznamenala agentura AP.

Prezident Tchin Ťjo se ujal úřadu na konci března. Zprávu o dalším propouštění politických vězňů oznámil v dnešním televizním projevu u příležitosti začátku buddhistického nového roku.

Nositelka Nobelovy ceny za mír a vůdkyně Národní ligy pro demokracii (NLD) Do Aun Schan Su Ťij už minulý týden uvedla, že nová demokratická vláda propustila na svobodu 113 vězňů.

Podle organizace na pomoc barmským politickým vězňům AAPP byla před vyhlášením amnestie v Barmě za mřížemi asi stovka osob odsouzených za politické zločiny a přes 400 jich čekalo ve vazbě na soud.

Odsouzené začal propouštět i nyní již exprezident Thein Sein. Za pět let vládnutí propustil přes 1200 vězňů svědomí.

Témata:  Barma věznice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.