Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko chce přesunout tisíce migrantů do Řecka, varují zpravodajci

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ankara/Atény – Turecko v pravidelných intervalech vyhrožuje Evropě, že do Evropy vypustí migranty, které na svém území drží v rámci dohody o uprchlících. V pátek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakci na čtvrteční výzvu Evropského parlamentu ke zmrazení přístupových jednání EU s Ankarou pohrozil znovuotevřením cesty blízkovýchodním uprchlíkům do Evropy přes turecké území. Řecké tajné služby varují, že nemusí jít pouze o plané řeči. Zpravodajci údajně odhalili "tajný plán" Ankary.

Řecké tajné služby tvrdí, že turecká vláda hodlá umožnit cestu k řeckým břehům asi 3 tisícům migrantů denně. Podrobné plány zveřejnily řecké noviny Prota Thema. Na list pak odkazují média jako server Express či Breitbart.

Erdogan, který před hlasováním europarlamentu tvrdil, že ho nebude brát nijak vážně, varoval, že pokud unie půjde ještě dál, turecké hranice budou opět propustné. Připomněl, že na tureckém území, jsou 3 až 3,5 milionu uprchlíků. Tvrdil, že je Turecko živí, zatímco unie po příslibu miliard eur pomoci údajně svoje slovo nedodržela.

Zpravodajští analytici z Řecka tvrdí, že pašeráci lidí shromažďují tisíce motorových lodí a člunů podél západního pobřeží Turecka, operace by podle nich proto mohla začít během několika týdnů. Analytik citovaný listem Prota Thema řekl, že plány mají přímou podporu prezidenta Erdogana. „Nikdo nrpodceňuje pana Erdogana, v těchto dnech je nepředvídatelný," tvrdí zpravodajec Athanassios Drougas pro deník The Times.

„Tyto plány, spolu s explicitními hrozbami, které turecký prezident učinil v posledních týdnech, velmi znepokojují vedení země," uvádí expert s tím, že pokud k vypuštění migrantů dojde, Řecko, které se nachází ve stavu finanční a sociální tísně, nebude schopno náraz snést. „Bude to předzvěstí války, nebo to způsobí pohromu. "

Po uzavření balkánské cesty zůstává v Řecku více než 60.000 migrantů. Řecký server Amna uvádí, že v pondělí se na třech severních ostrovech v Egejském moři nacházelo 11,801 migrantů - 5,918 na Lesbosu, 3,701 na Chiosu a 2,182 na Samosu.

Drougas řekl: „Není žádným překvapením, že řecké námořnictvo a speciální jednotky zvýšily cvičení kolem řeckých ostrovů, a to zejména v severním Egejském moři. Dělají tak ze strachu před náhlým útokem v případě dramatického zhoršení ve vztazích Ankary s EU. Když panuje v Evropě zmatek, pan Erdogan cítí, že má volnou ruku ve snaze vydírat blok pomocí uprchlické krize, které využívá jako pákového efektu."

Témata:  Turecko Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy