Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová bilance bojů v Ugandě: Objeveno bylo dalších 25 těl

Uganda, ilustrační foto
Uganda, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kampala - Na západě Ugandy dnes byla objevena těla dalších 25 obětí víkendových násilností. Podle agentury AFP tak celkový počet zabitých tak stoupl na 87.

Police už obvinila z vraždy kmenového krále Charlese Wesleyho Mumbereho, který se podle policie podílel na rozpoutání násilností a podporuje místní separatisty.

„V pondělí jsme v dalších okrscích našli 25 těl," uvedl pro AFP policejní velitel. „Nevíme, zda jde o královy strážce nebo o civilisty," dodal. V pondělí policie oznámila, že kromě desítek obětí si víkendové střety vyžádaly také stovky zraněných.

V sobotu se policisté utkali s gardou krále Mumbereho, který je známým kritikem ugandské vlády. Obsadili jeho palác, ve kterém se prý skrývali ozbrojenci, kteří před tím napadli policejní stanici. Podle policie šlo o separatisty usilující o založení vlastního státu.

Policiscé Mumbereho zadrželi a převezli do hlavního města Kampala, podle AFP byl v pondělí propuštěn na kauci. Zpravodajský server BBC dnes uvedl, že král byl obviněn z vraždy policejního důstojníka, která se stala letos 24. března. Kvůli víkendovému masakru u královského paláce zatím obviněn nebyl.

Mumbere je jedním z ugandských kmenových králů, kteří mají především ceremoniální roli a pouze nevelké regionální pravomoci. Stojí v čele království Rwenzururu a vládne kmenu Bakonzo. Část Mumbereho příznivců usiluje o odtržení od Ugandy a vytvoření vlastního státu - republiky Yiira.

Prezident Yoweri Museveni uznal existenci království Rwenzururu v roce 2009. Centrální vláda však podle tamních obyvatel komunitu stále silně utlačuje.

Témata:  Uganda

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy