reklama

Kdy přesně k incidentu došlo, není z lékařské zprávy patrné. Podle popisu případu, o kterém informovala americká stanice Fox News, však 55letá žena nejprve navštívila Ugandu. Po návratu domů zjistila, že se jí na čele vytvořila bulka připomínající hmyzí kousnutí.

K lékaři se dostavila po devíti dnech, kdy se zanícená rána postupně zvětšovala. I lékaři však považovali útvar za následek infikovaného kousnutí, a pacientce proto pouze nasadili antibiotika.

Žena po třech dnech opětovně vyhledala lékařskou péči, protože léky nezabíraly. Postižené místo jí stále svědilo a bolelo. Při druhém vyšetření doktoři zjistili, že to, co původně vypadalo jako vpich, je pravděpodobně dýchací otvor pro nespecifikovanou hmyzí larvu.

Ránu proto namazali vazelínou a „ručně vytáhli jednu larvu, kterou poslali na přezkoumání do Londýnské školy tropických nemocí“. Tam odborníci identifikovali larvu jako druh Cordylobia rodhaini, který je také známý pod názvem Lundova moucha. Kapitán Lund byl první Evropan, u nějž byla infekce zaznamenána.

Tyto mouchy žijí převážně v tropických oblastech Afriky a larvami infikují menší savce. Podle doktorky Farah Shahi, která se specializuje na tropické nemoci, a která ženu ošetřovala, pravděpodobně moucha nakladla vajíčka na ručník. Když si jím později pacientka sušila vlasy, dostaly se larvy do jejího čela, kde se usadily.

Po identifikaci provedli doktoři ultrazvukové vyšetření, které odhalilo druhou larvu. Žena proto musela podstoupit chirurgický zákrok, při němž byl parazit odstraněn. Poté se bez dalších následků zotavila. Ve Velké Británii byl od roku 2015 zaznamenán jen jeden stejný případ.