Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharský prezident Plevneliev nechce v zemi předčasné volby

Bulharsko
Bulharsko
Foto: Pixabay

Sofia – Bulharský premiér Bojko Borisov před nedávnem odstoupil. Prezident Rosen Plevneliev se teď snaží předejít předčasným parlamentním volbám. Ty řádné by se měly konat příští rok na jaře.

Podle médií dnes Plevneliev uvedl, že postupně pověří tři politické strany, aby se pokusily vytvořit nový koaliční kabinet, byť menšinový.

Borisov s celým kabinetem nabídl rezignaci po druhém kole prezidentských voleb, v nichž 13. listopadu proruský nezávislý kandidát Rumen Radev, podporovaný opozičními socialisty, porazil vládní proevropskou kandidátku Cecku Cačevovou.

Svou demisi šéf vlády zdůvodnil tím, že „volby jasně ukázaly, že společnost chce změnu". Parlament rezignaci schválil 16. listopadu.

Plevneliev se však domnívá, že současný parlament svůj potenciál ještě nevyčerpal. Vzhledem k poměru sil na politické scéně má však země blízko k předčasným volbám.

Menší strany, zejména nacionalisté, by se o vytvoření vlády rády pokusily. Šéfka Socialistické strany, druhé nejsilnější politické formace, Kornelia Ninovová už dala najevo, že pověření k vytvoření vlády odmítne. Radev nastoupí do prezidentského úřadu až 22. ledna, až pak by socialistům vyhovět mohl vyhovět a vypsat nové hlasování.

Témata:  Bulharsko Rosen Plevneliev

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy