Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Čečensku začala totální prohibice. Alkohol už tam nekoupíte

Alkohol, ilustrační foto
Alkohol, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Ramzan Kadyrov vyhlásil v Čečensku totální prohibici. V severokavkazské autonomní republice je už od roku 2009 prodej alkoholu přísně omezen, lihoviny jsou v prodeji jen dvě hodiny denně, a to časně ráno.

Totální prohibice je reakcí na nedávnou tragickou automobilovou nehodu, při níž zahynulo sedm lidí. Řidič Alam Chodžajev byl údajně opilý a nyní je v republice vystaven všeobecnému opovržení. Všichni jeho příbuzní prý "z vlastní vůle" republiku opustili.

Během postního měsíce ramadánu se v ruské přísně muslimské republice alkohol nesměl prodávat vůbec. Nyní platí zákaz prodeje i po celý zbytek roku. V Čečensku má licenci na prodej alkoholických nápojů 14 obchodních společností a všechny se po setkání se zástupci ministerstva obchodu licencí "dobrovolně" vzdaly.

Podle moskevského rozhlasu se ale severokavkazská republika díky černému trhu s prohibicí nepochybně vyrovná. Známá je probihice v USA v letech 1914 - 1933. Výsledkem byl vznik rozsáhlé sítě pašeráků alkoholu, nárůst kriminality a vzestup vlivu mafie. V současnosti stále funguje omezený přístup k alkoholu v severských státech kromě Dánska. Alkoholické nápoje se tam prodávají jen v řetězcích státem vlastněných specializovaných prodejen. Otevírací doba nenahrává víkendovým večírkům, např. norský Vinmonopolet zavírá v sobotu už v 15:00 a v neděli neotevírá vůbec.

Témata:  Ramzan Kadyrov prohibice Čečensko alkohol

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.