Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se stalo s letadlem v Kolumbii? Šetření odhalilo první teorii

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Bogotá - Včerejší spekulace médií, že příčinou zřícení letadla v Kolumbii byl nedostatek paliva, se potvrzují. Tuto teorii podpořil i šéf kolumbijského úřadu pro civilní letectví Alfredo Bocanegra Varón. Na palubě stroje bylo 77 lidí, šest jich přežilo.

Zřícený letoun Avro RJ85, na jehož palubě cestoval brazilský fotbalový klub Chapecoense, měl dolet 2965 kilometrů, což je i vzdálenost naplánovaného tragického letu mezi bolivijským Santa Cruz a kolumbijským Medellínem.

V letovém plánu měl pilot sice podle aerolinek LaMia, kterým stroj patřil, stanovené dvě možnosti pro mezipřistání k dotankování, ale nevyužil je.

"Můžeme jasně potvrdit, že letadlo v okamžiku nárazu nemělo žádné palivo," řekl Varón na tiskové konferenci. Dodal, že tento závěr vyšetřovatelé stanovili po inspekci trosek na místě neštěstí.

Představitel kolumbijského úřadu pro bezpečnost letového provozu Freddy Bonilla dodal, že předpisy stanovují, že letadlo musí mít palivovou rezervu pro třicetiminutový let, aby mohlo v případě nouze přeletět k záložnímu letišti. "V tomto případě letoun neměl palivo, aby se dostal na záložní letiště," řekl Bonilla. "Motory jsou zdrojem elektrické energie," dodal s odkazem na pilotovo nouzové hlášení o naprostém výpadku elektřiny a o nedostatku paliva.

Témata:  zřícení letadla s fotbalisty v Kolumbii letectví a letadla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.