Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostatky fotbalistů ze zříceného letadla dorazily do Brazílie, proběhl smuteční obřad

Zřícení letadla s fotbalisty v Kolumbii (29.11.2016)
Zřícení letadla s fotbalisty v Kolumbii (29.11.2016)
Foto: YouTube

Chapecó (Brazílie) - Ostatky většiny obětí letecké nehody v Kolumbii, při níž zahynul téměř celý brazilský fotbalový tým Chapecoense, dnes dorazily do jihobrazilského města Chapecó. Po příletu rakví se na letišti konal smuteční ceremoniál za přítomnosti brazilského prezidenta Michela Temera.

Již na letišti se koná smuteční ceremoniál za přítomnosti brazilského prezidenta Michela Temera, který rodinám obětí předá řád za zásluhy o sport. Poté se kolona s rakvemi vydala na klubový fotbalový stadion Arena Condá, jehož tribuny zaplnilo přes 20.000 lidí.

Vojáci na letišti vyložili za deštivého počasí 51 rakví ze tří armádních letounů. V Chapecó se s oběťmi havárie rozloučilo na 100.000 lidí, což je více než polovina města. Ne všechny ale stadion dokázal pojmout, úřady před ním proto nechaly postavit velkoplošné obrazovky.

Starosta města Luciano Buligon v projevu označil vytrvalý déšť, kvůli kterému musely být rakve zakryty igelitem, za boží slzy. Buligon si na pietu oblékl tričko kolumbijského týmu Atlético Nacional, se kterým se měli fotbalisté Chapecoense utkat.

Na letiště i stadion nakonec dorazil prezident Temer, jehož účast nebyla před začátkem piety potvrzená. Temer to vysvětlil jako nutné bezpečnostní opatření, za což si vysloužil kritiku od rodin obětí, které ho nařkly z nedostatečné úcty k mrtvým. Temer je v zemi nepopulární a dlouhodobě čelí výzvám k odstoupení.

Na vnější zdi stadionu Arena Condá byla smuteční černá výzdoba, uvnitř stadionu pak vlály vedle klubové zástavy také vlajky Brazílie a Kolumbie. Během piety byla přečtena jména všech 71 obětí nehody, za každého mrtvé byl vypuštěn jeden bílý balónek. Poklonit se mrtvým přijel i prezident FIFA Gianni Infantino, který kvůli tomu zrušil cestu do Austrálie.

Témata:  Brazílie zřícení letadla s fotbalisty v Kolumbii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.