Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach v Jakartě? Radikální muslimové chystají protesty, hrozí násilí

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Jakarta - Indonéští muslimové si stále chtějí vynutit zatčení křesťanského guvernéra Basukiho Tjahji Purnamaa, protože podle nich urazil islám. V Jaartě roste napětí, zahraniční vlády proto vyzývají své občany, aby se indonéské metropoli vyhnuli.

Podle vlád Spojených států, Austrálie a Japonska by mohl páteční protest skončit násilím podobně jako ten uspořádaný před měsícem, kdy zemřel jeden člověk.

Na demonstraci pořádané 4. listopadu přišlo přes 100 tisíc lidí a policie zakročila proti účastníkům slzným plynem.

Purnama je etnický Číňan, tedy příslušník etnika, které tvoří jedno procento většinově muslimské Indonésie. Je sice oblíbený mezi příslušníky střední třídy, ale radikálnější muslimové usilují o jeho potrestání za jeho výroky o koránu. Dnes ho má vyslechnout prokurátor. Purnama je v úřadu od roku 2014 a řekl, že jeho političtí soupeři zneužívají veršů koránu k politickému boji. Podle něj se tak snaží voliče přesvědčit, aby guvernérovi nepotvrdili druhý mandát.

Policie a armáda chystají na pátek mimořádná bezpečnostní opatření a organizátoři protestu přistoupili na to, že se demonstrace soustředí na co nejmenší plochu do centra města. K protestu se navíc chtějí připojit odbory, které požadují zvýšení platů.

Témata:  Indonésie muslimové

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy