Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechte nás chodit do práce, jsme zoufalí, stěžují si Syřané v Německu

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín – Často se píše o tom, že celá řada migrantů nechce v Evropě pracovat. Jak ale ukazuje případ z Německa, někteří prostě jen pracovat nemohou, i když by chtěli. Syrská rodina žijící momentálně v Německu apeluje na tamní vládu, aby jim umožnila nástup do zaměstnání. Běženci totiž tvrdí, že jim momentálně není dovoleno, aby se začlenili do společnosti a tak nemohou naplňovat své sny.

Poté, co přes balkánskou cestu pět členů této rodiny dorazilo ze Sýrie až do Evropy, skončili stejně jako asi 1,1 milionu jiných běženců v Německu-  získali pouze dočasné povolení k pobytu. Spolu s tím rodina získala také bydlení a peníze nutné na živobytí.

Jenže zatímco jejich devítiletý syn bude moci chodit do školy v místě, kde žije, zbytek rodiny nesmí pracovat nebo se zapojit do státem financovaných kurzů – alespoň do té doby, než obdrží povolení k trvalému pobytu.

V rozhovoru pro BBC Radio 4 migranti přiznali, že jsou frustrovaní. Tvrdí, že jejich život se stále nachází v jakémsi limbu a že tento stav zničil jejich naděje a sny o tom, čeho by na kontinentu mohli dosáhnout a jaké by jejich životy mohly být.

Matka rodiny také řekla, že riskovala životy svých tří dětí tím, že se vydali na balkánskou cestu, aby mohli mít lepší budoucnost poté, co se jejich rodné město Homs kvůli válce změnilo doslova v ruiny. „Stálo to za to. Vystavila jsem všechny své děti nebezpečí, protože jsem cítila, že výsledek by mohl být lepší. A že tato země bude mnohem lepší, než naše vlastní země,“ cituje její slova server Express.

Nicméně se slzami v očích teď syrská žena vysvětluje, že přestože jim německá vláda poskytuje 1.000 eur měsíčně, nemohou pracovat nebo navštěvovat školu, což je dohání k zoufalství. „Přišli jsme sem kvůli našim dětem, ne kvůli nám. Někdy mám pocit, že život je stále přede mnou,“ tvrdí Syřanka.

„Nejsem dost stará na to, abych zůstala jen tak doma. Dokonce i tady v Německu vidím ženy, které jsou starší a mají svůj vlastní život, mají své vlastní přátele, vlastní rodiny. To je něco, co já nemám. Je to stále horší a horší. Možná kdybych mohla chodit do práce nebo do školy, dokonce bych se učila,“ vysvětluje syrská matka žijící v Německu.

Její dvacetiletá dcera dodala: „Německo vyčkává. Pokud budeme čekat dál, myslím, že můj sen zmizí. Když jsme řekli, že půjdeme do Německa, měli jsme velký sen, že začneme náš život znovu, ale ani tady to není bez problémů.“

Přes emocionální povahu rozhovoru někteří diváci tuto syrskou rodinu kritizovali. Neil Wallis, mediální komentátor a bývalý redaktor na Twitteru napsal: „Fascinující. Syrská uprchlická rodina v Německu dostala ubytování, bezplatné vzdělání, 1000 eur měsíčně na ruku a stále jsou nespokojeni."

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.