Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Castro jako hrdina? Čeští europoslanci se pustili do Junckera

Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Brusel - Někteří čeští europoslanci dnes kritizovali šéfa Evropské komise Jean-Clauda Junckera, který v sobotu označil Fidela Castra za zosobnění kubánské revoluce a za jednu z historických osobností minulého století, jejíž odkaz bude teprve posouzen.

Juncker také v prohlášení uvedl, že smrtí Fidela Castra "svět přišel o muže, který byl pro mnohé hrdinou". Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová označila Castra za muže plného odhodlání a za historickou osobnost.

Junckerův mluvčí Schinas pak v pondělí řekl, že označování Castra za diktátora není oficiální stanoviskem komise, i když někteří její členové o kubánském politikovi tak hovořili. Dodal, že Juncker ohodnotil Castra vyváženě, a zdůraznil, že ho neoznačil za hrdinu, ale za hrdinu pro "mnohé".

Europoslanci Luděk Niedermayer (TOP 09/STAN) a Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) dnes jménem české národní delegace v Evropské lidové straně vyjádřili Junckerovi nesouhlasný postoj.

„Sdílíme názor, že pronesené výroky mohly vyznít jako přehlížení či relativizace zločinů, kterých se Fidel Castro a jeho režim dopustili nejenom na vlastním lidu, ale například i na občanech Československa podporou invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Jsme přesvědčeni, že i bezprostřední reakce na úmrtí diktátora by měly odpovídat realitě jeho vládnutí tak, aby nemohl vzniknout dojem, že o tom nevíme, nebo jsme na to zapomněli," uvedli.

Témata:  Fidel Castro Jean-Claude Juncker Luděk Niedermayer

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy