Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigérie je v krizi. 400.000 dětí hrozí kvůli Boko Haram hladomor

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Lagos - OSN dnes vydala alarmující zprávu. Až 400 tisícům dětí ve státech Borno, Adamawa a Yobe na severovýchodě Nigérie hrozí hladomor a 75 tisíc by jich mohlo kvůli nedostatku potravin zemřít během několika příštích měsíců.

Oblast již několik let sužují krvavé střety s islamisty z organizace Boko Haram. Nigerijské armádě a jejím spojencům se v posledních měsících podařilo radikály z některých oblastí vytlačit.

Dostali se tak do míst dlouho nedostupných a objevili tam desítky tisíc hladovějících a obrovské množství rodin, které kvůli bojům pohřešují své blízké, popsala televizní stanice Al-Džazíra.

Například Fati Adamuová neviděla tři ze svých šesti dětí a manžela od chvíle, kdy bojovníci Boko Haram zaútočili na její rodné město na severovýchodě země. Již dva roky žije spolu s dalšími tisícovkami uprchlíků v táboře Bakassi ve městě Maiduguri.

Sunnitští fundamentalisté z Boko Haram terorizují už sedm let severovýchod Nigérie, kde chtějí vytvořit náboženský stát založený na právu šaría.

Témata:  Boko Haram Nigérie hladomor

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy