Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kritika Bruselu pomohla? EK zmírnila slova ohledně vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská komise (EK) čelila kvůli svému prohlášení po úmrtí kubánského diktátora Fidela Castra ostré kritice ze strany Česka. Mluvčí EK Margaritis Schinas se dnes snažil svůj původní výrok zmírnit.

Slovy, že potlačení tazvaného pražského jara v roce 1968 bylo bezpochyby "zvratem" v moderní evropské historii a komise význam této historické události plně respektuje, pak mluvčí mírnil své rozporuplné výroky z minulého týdne. Tehdy připomínku Castrovy podpory vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa označil za "velmi úzký pohled na realitu".

Na dopis, který kvůli výrokům poslali šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi čeští a slovenští europoslanci, Juncker odpoví standardním způsobem, doplnil Schinas na pravidelném briefingu exekutivy EU.

Evropská komise vydala po Castrově úmrtí prohlášení podepsané Junckerem. Stálo v něm, že s Castrovou smrtí ztratil svět člověka, který "byl pro mnohé hrdinou" a jehož odkaz posoudí až historie.

Formulace o hrdinovi vzbudila v České republice a na Slovensku přinejmenším údiv. V dopise, který zveřejnil bruselský zpravodaj České televize, 14 českých a slovenských europoslanců vyjádřilo znepokojení z reakce komise a především se ohradilo proti Schinasovým slovům s tím, že jeho výroky pokládají za arogantní.

Témata:  Evropská komise (EK) Česká republika Fidel Castro EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy