Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání s Čechem v Súdánu se zúčastnili také zástupci ambasády EU

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Chartúm/Praha - V Chartúmu dnes pokračovalo soudní stání s českým misionářem Petrem Jaškem. Sledovat jej přišli i zástupci ambasády Evropské unie. Informovala o tom česká velvyslankyně v Káhiře Veronika Kuchyňová Šmigolová, jejíž úřad má působnost také pro Súdán.

Česká diplomacie se snaží Jaška dostat ze Súdánu, kde byl podle ní na misionářské misi. Důkazy obžaloby proti němu jsou podle Prahy velmi slabé. Muž čelí v africké zemi obvinění z protistátní činnosti a v minulosti se jej zastal Evrop

„Soudní líčení trvalo zhruba hodinu a půl, byl vyslechnut jeden svědek obžaloby a jeden obhajoby. Pokračovat se bude 12. prosince," uvedla Kuchyňová Šmigolová.

„Přítomen byl zástupce naší ambasády v Káhiře, který hovořil delší dobu i s panem Jaškem. Ten je stále v relativně dobré fyzické i psychické kondici," doplnila velvyslankyně. Už dříve uvedla, že prvostupňový soud může vynést rozsudek ještě letos.

Přítomnost pracovníků ambasády EU na stání může souviset s říjnovým usnesením Evropského parlamentu, které vyjadřuje znepokojení nad celkovou situací v Súdánu. Čeští europoslanci Pavel Svoboda a Jaromír Štětina do textu prosadili zmínku o Jaškovi, který byl zadržen loni v prosinci.

Súdánské úřady proti Jaškovi a třem Afričanům vznesly obvinění ze sedmi přečinů, mezi nimiž je také činnost proti státu. Server Christian Solidarity Worldwide uvedl, že Jašek je podezřelý z šíření nepravdivých informací.

Organizace Release International na svém webu napsala, že čtveřice je stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle této organizace pouze chtěli pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci. Podle tohoto zdroje policie u Jaška na chartúmském letišti našla stvrzenku o předání 5000 dolarů na léčebné výdaje pro popáleného studenta.

Do Súdánu odjel Čech pomáhat tamním křesťanům a nebyla to jeho první cesta do rizikové oblasti, dříve působil také v Nigérii.

Témata:  Petr Jašek Súdán soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy