reklama

Ačkoliv demokratická kandidátka Hillary Clintonová získala ve volbách o dva miliony hlasů více, zradil ji systém volitelů. Těch má na svém kontě většinu Donald Trump a cestu do oválné pracovny má otevřenou.

Objevují se ale první hlasy, které tvrdí, že by Trump mohl mít přecejen drobné problémy. Volitelé se totiž bouří a byť byli zvoleni k tomu, aby reprezentovali přání lidu, Trumpa v čele USA nechtějí.

Podle televize Fox News se takovému rozhodnutí vzepřel například volitel ze státu Texas Chris Suprun, který odmítl odevzdat svůj hlas za Donaldu Trumpovi při formální volbě volitelů, ke které dojde 19. prosince.

Tvrdí, že obdržel stovky e-mailů a telefonátů se žádostí, aby nehlasoval za Trumpa. "Bylo mi řečeno, že když zvolíme Donalda Trumpa, změní svůj charakter tak, aby jednal jako prezident. To ale nedělá," řekl Suprun televizi.

Michael Baca ze sboru volitelů z Colorada už dříve přiznal, že se snaží přesvědčit ostatní volitele, aby hlasovali proti Trumpovi. "Jsem bývalý člen U.S. Marine a (mými) základními hodnotami jsou čest, odvaha, oddanost. Nevěřím, že je Donald Trump má," uvedl podle serveru Express.

Někteří volitelé jsou údajně bombardováni telefonáty, které se je snaží naklonit k hlasování proti Trumpovi. Saron Geise, volitelka z Arizony, řekla, že prý obdržela 8000 telefonátu a raději proto přestala zvedat telefon. Její kolega Robert Graham, předseda arizonské republikánské strany, to považuje za obtěžování.

Změna volby volitelů není ničím novým a v minulosti se stávalo, že někteří volitelé hlasovali pro někoho jiného. Ústava v tomto volitelům nebrání, v některých státech ale za to ponesou odpovědnost.

Nikdy se však nestalo, že by tento problém ovlivnil výsledek voleb. Pravděpodobné to není ani v tomto případě, protože ke zvolení potřebuje Trump 270 hlasů a zdá se velmi nepravděpodobné, že by 37 republikánských volitelů bylo přesvědčeno, aby změnilo svůj hlas. Vyloučit to však nelze.