Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeho se Putin bojí? Napětí mezi Ruskem a Západem je stále vysoké

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva – Napětí mezi Ruskem a Západem zůstává i nadále vysoké, a to i přes ruské stažení většiny svých jednotek ze Sýrie. Deník Financial Times upozorňuje, že je to v souladu s bezpečnostním prohlášením Ruska, které platí pro letošní rok.

Ruský prezident Vladimír Putin letos na Nový rok podepsal dokument, který prohlašuje aktivity NATO za hrozbu pro národní bezpečnost Ruska a obviňuje Spojené státy z prosazování protiruské politiky, která má za cíl Rusko izolovat.

Server uvádí, že toto prohlášení odráží „stále se stupňující protizápadní rétoriku, kterou u prezidenta Putina lze pozorovat v minulých dvou letech s tím, jak se vztahy mezi Ruskem a západem zhoršily kvůli anexi Krymu a válce na východě Ukrajiny."

Dokument podle serveru NATO vyčítá také „zintenzivnění vojenských aktivit v členských státech", „další rozšiřování aliance" a „posouvání vojenské infrastruktury blíže k ruským hranicím". To vše je podle Ruska ohrožením jeho národní bezpečnosti.

Spojené státy se také podle dokumentu snaží „udržet si svou nadvládu v mezinárodních problémech" tím, že na Rusko vyvíjí „politický, ekonomický, vojenský a informační tlak."

Kritizuje také postoj západu vůči ukrajinské krizi – podle něj Spojené státy a Evropa podporují protiústavní převrat, který „vedl k rozštěpení ukrajinské společnosti a vzniku ozbrojené ho konfliktu". Ukrajina se tak podle něj stala „dlouhodobým zdrojem nestability v Evropě a na ruských hranicích."

Témata:  Rusko Vladimír Putin NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy