Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborník varuje: USA nebojují jen s Rskem, hledají i spojence proti Číně

Shanghai Tower
Shanghai Tower
Foto: Qilei Cai

Peking/ Nové Dílí – Vztahy mezi Donaldem Trumpem a Čínou jsou napjaté. USA doufají, že prostřednictvím Indie vyváží vliv Číny. Samotná Indie se ale nechce vmanévrovat do role, kterou po ní USA žádají.

Donald Trump v pondělí opět způsobil vrásky na čele amerických a čínských diplomatů, když na svém Twitterovém účtu znovu kritizoval Čínu. „ Zeptala se nás Čína, zda-li bylo OK devalvovat svou měnu (takže je těžké pro naše firmy s nimi soutěžit), těžce zdanit naše výrobky jdoucí do jejich země (USA je nezdaňuje), nebo vybudovat masivní vojenský komplex uprostřed Jihočínského moře? Já myslím, že ne," rozhořčeně napsal Trump.

Trumpova slova jen přilévají olej do napnutých čínsko-amerických vztahů. Agentura Reuters spekuluje, že v odvetu na Trumpův chybějící respekt, Čína zvýší svoje působení v Jihočínském moři a přestane se angažovat v kontrole Severní Koreje.

Podle Li Haidonga, profesora Ústavu mezinárodních vztahů na China Foreign Affairs University, by se USA v takovém případě pokusila najít nového partnera v otázkách bezpečnosti, který by zároveň se dokázal vyrovnat čínský vliv v Asii i mezinárodních vztazích. Ideálním kandidátem je pro USA samozřejmě Indie.

V článku uveřejněném na tabloidu Global Times náležícím pod státní noviny People's Daily, Li nicméně poukazuje na několik překážek v plánu USA udělat z Indie svého spojence proti Číně. Indie se pokouší vyrovnat se s vlastními domácími problémy a nebude mít tedy prostor, čas ani chuť se angažovat v šachové partii rozehranou mezi Čínou a USA. India se též bude chtít držet své neutrální politiky nevměšování a nerozházet si udržované diplomatické styky s Čínou.

Samotná USA si prý uvědomuje tyto problematické okruhy a nebude tedy klást prioritu na posilování spolupráce s Indií, říká Li. Dodává však, že spojenectví mezi Indií a USA brání odlišné vize světového řádu. Indie prosazuje myšlenku svobodného obchodu a globalizace a těžko se jí bude zamlouvat ekonomický izonacionalismus, který indikuje Trumpovo odmítnutí Transpacifického partnerství. Samotná vyhlídka americko-indické spolupráce v oblasti obchodu není optimistická, a díky tomu bude vyvinut jen omezený tlak na čínský vliv na regionální obchod, končí Li svoji analýzu.

Trumpův schizofrenní vztah k Indii

Trump se během kampaně několikrát nechal slyšet, jak si váží indické kultury a civilizaci. „Miluji Hindu", řekl na jedné konferenci pořádané jeho hinduistickými podporovateli během kampaně. Obdiv vyjádřil k osobě indického premiéra. Trump taktéž ale pochválil pakistánského premiéra Naváze Šaráda, a to s neobvyklou vášní, kterou by člověk čekal, že bude mít rezervovanou pro Vladimira Putina, ironicky poznamenává Michael Kugelman z Woodrow Wilson Center.

Trumpův přátelský postoj k dlouholetému protivníkovi Indie naznačuje možné směry Trumpovy politiky k Indii a Pákistánu. Trump řekl Šárádovi, že bude zprostředkovatelem mezi Indií a Pákistánem ohledně sporného území Kašmíru. Trump též vyjádřil touhu omezit americkou přítomnost ve světe, mimo jiné i v Asii. To by byla velká rána pro Indi a velká příležitost pro Čínu, tvrdí Kugelmann. Čína by se nemusela ohlížet na silného aktéra mezinárodní scény, který vyvažoval její vliv v oblasti. 

Témata:  Čína Indie Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy