Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokroky v bojích o Halab změní průběh bitvy v Sýrii, raduje se Asad

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad poskytl rozhovor deníku Al-Watan. V něm mluví třeba o tom, že nedávné armádní pokroky v Halabu zcela změní průběh bitvy v celé Sýrii. 

Síly Bašára Asada dnes ovládly všechny části Starého Města v Halabu, které měli dosud kontrolovali povstalci. Sám Asad popsal Halab jako „poslední naději" rebelů a jejich stoupenců poté, co „neuspěli v bitvách v Damašku a Homsu".

„Bylo učiněno rozhodnutí osvobodit celou Sýrii a Halab je toho součástí," uvedl syrský vůdce. K současné situaci podle něj vedly „pokroky v bojích" za celý uplynulý rok.

Problémy v Sýrii panují už od března 2011, Krize začala občanskými protesty proti Asadově vládě, demonstranti požadovali demokratické a ekonomické reformy. První protesty byly násilím potlačeny, což vedlo k ozbrojenému povstání. To následně přerostlo v občanskou válku.

Chaosu v zemi využili radikální islamisté z nejrůznějších skupin. Boje si dosud podle odhadů vyžádaly přes 300.000 obětí, miliony lidí přišly o střechu nad hlavou.

Témata:  Bašár Asad Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy