Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko oznámilo zastavení útoků v Halabu. Syrská armáda v útocích pokračuje

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Rusko jako spojenec Sýrie ve čtvrtek oznámilo pozastavení útoků na Halab, aby z východní části města mohli odejít civilisté. Asadova armáda však útoky obnovila.

Podle dnešní zprávy SOHR letectvo sice ve čtvrtek večer útoky zastavilo, avšak dělostřelecké jednotky pokračují v útocích. Prudké útoky jsou hlášeny zejména z klíčové čtvrti Bustán al-Kasr, která je jihozápadně od Starého Města.

"Dělostřelectvo útočí na několik obležených čtvrtí a jsou hlášeny prudké boje mezi povstalci a vojáky, zejména ve čtvrti Bustán al-Kasr," sdělil Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. Zprávy o pokračující palbě potvrdil i reportér agentury AFP, který je na místě.

Syrská armáda se spojeneckými bojovníky z Íránu a libanonského Hizballáhu v polovině listopadu zahájila ofenzivu proti povstalecké části města. Podle SOHR už tyto jednotky vybojovaly 85 procent původně povstaleckých čtvrtí.

Syrské opoziční síly měly východní Halab pod kontrolou od roku 2012. Nyní jsou bojovníci soustředěni v jihovýchodní části města a spolu s nimi je tam několik tisíc civilistů, uvedla agentura AFP.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy