Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Primárky v New Yorku vyhráli favorité Clintonová a Trump, nominaci mají na dosah

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: state.gov

New York - Demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump opět potrvdili role favoritů na zisk prezidentské nominace. Oba jasně vyhráli úterní primárky v New Yorku.

Clintonová z více než tří čtvrtin odevzdaných hlasů získala 58 procent, pro Sanderse hlasovalo 42 procent demokratických voličů. "Vítězství je na dosah," prohlásila Clintonová o vyhlídkách na svou nominaci na shromáždění svých stoupenců.

Exministryně zahraničí, která stát New York dvakrát zastupovala v Senátu amerického Kongresu, se opírala o tradiční podporu své strany v největším americkém městě a o přízeň newyorské černošské komunity. Problémem pro Clintonovou je americká mládež, která bývalé první dámě nevěří a naděje vkládá do "demokratického socialisty" Bernieho Sanderse. Ten po newyorských primárkách řekl, že "bude bojovat až do konce".

Zdroj: YouTube

Clintonová získala před volbami v New Yorku podporu 1758 delegátů, včetně takzvaných superdelegátů, Sanders jich měl 1076. Demokraté budou ve státě New York rozdělovat na poměrném základě 247 delegátů. Jejich kandidát musí získat celkem 2383 delegátů, aby dostal nominaci.

Trump získává v New Yorku po sečtení více než poloviny odevzdaných hlasů asi 60 procent. Druhý je John Kasich s 25 procenty, zatímco hlavní Trumpův soupeř Ted Cruz má k dobru jen asi 15 procent.

Pokud by Trump získal ve státě nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, mohl by dostat všech 95 tamních republikánských delegátů k dosud získaným 756 delegátům. Ani to ale nemusí realitnímu magnátovi stačit, aby do červencové republikánské konference získal 1237 delegátů potřebných k automatické nominaci do prezidentských voleb. Cruz má zatím slib podpory od 559 delegátů, Kasich jich má 144. "Už to v podstatě žádný souboj není," prohlásil Trump na vítězném shromáždění ve svém mrakodrapu Trump Tower na Manhattanu.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy