Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předčasné volby v Makedonii: Země je v krizi, občané i pozorovatelé jsou skeptičtí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Skopje - V Makedonii se dnes konají předčasné parlamentní volby, které by měly vyvést balkánskou zemi z hluboké politické krize. Pozorovatele tomu ale příliš nevěří, skeptičtí jsou i samotní voliči. Favorita voleb nebylo možné dle průzkumu odhadnout.

Až 40 procent voličů několik dnů před hlasování nevědělo, koho podpoří. Hlavními konkurenty jsou již deset let vládnoucí strana VMRO DPMNE expremiéra Nikoly Gruevského a Sociálnědemokratický svaz Makedonie (SDSM) vůdce opozice Zorana Zaeva.

Krize propukla po volbách v roce 2014. Opozice odmítla uznat opětné vítězství VMRO DPMNE, vládu obvinila z podvodů a rozhodla se zákonodárný sbor bojkotovat.

Předák SDSM Zaev pak začal loni zveřejňovat záznamy ilegálních odposlechů, které svědčí o volebních podvodech organizovaných z nejvyšších vládních kruhů a které krizi vystupňovaly.

Voleb se účastní celkem 11 politických subjektů: šest politických stran a pět koalic. Průběh sleduje na 3300 pozorovatelů nestátní organizace MOST a 320 pozorovatelů OBSE. Od roku 2008 jde už o již čtvrté předčasné volby. Makedonie vyhlásila nezávislost v roce 1991.

Témata:  Makedonie volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy