Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí v Gambii roste, prezident odmítl výsledky voleb

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Banjul - Politická krize v Gambii se prohlubuje a hrozí obavy z vypuknutí násilí. Prezident Yahya Jammeh v pátek odmítl výsledky nedávných voleb, které prohrál. Jeho slova odsoudil nově zvolený prezident Adam Barrow. OSN, USA a Africká unie vyzývají ke klidu.

Jammeh, který se dostal k moci po převratu v roce 1994, utrpěl ve volbách na počátku prosince překvapivou porážku od opozičního vůdce Barrowa, který získal více než 45 procent hlasů. Jammeh zpočátku výsledky voleb přijal, a překvapil tak své kritiky. Jeho páteční vystoupení ale ohrožuje první demokratické předání moci v této malé západoafrické zemi po více než 50 letech.

Barrow prohlásil, že Jammeh nemá žádné ústavní oprávnění odmítat výsledek voleb a vyhlašovat nové. Dodal, že s ním začal komunikovat, aby ho přesvědčil o nutnosti hladkého přesunu moci v zájmu země. Podle ústavy mají kandidáti od vyhlášení výsledků voleb deset dní na to, aby se proti nim odvolali k nejvyššímu soudu.

Rada bezpečnosti OSN dnes Jammehovo prohlášení odsoudila a vyzvala ho, aby respektoval vůli lidu. Africká unie označila Jammehovo vystoupení za "neplatné a nesměrodatné". Na klid v Gambii apelovaly i Spojené státy a Senegal, což je jediná země, s níž má Gambie pozemní hranici.

Ulice metropole Banjulu byly dnes klidné. Někteří obyvatelé ale podle zahraničních agentur zůstávali raději doma ze strachu z násilí.

Témata:  Gambie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy