Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident Gambie si bude na výsledky voleb stěžovat u nejvyššího soudu

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Banjul - Prezident Gambie Yahya Jammeh napadne výsledky nedávných prezidentských voleb u nejvyššího soudu. Jeho strana Spojenectví pro vlasteneckou reorientaci a výstavbu (APRC) ve státní televizi sdělila, že připravuje stížnost na podle ní "chybné rozhodnutí nezávislé volební komise".

Jammeh ve volbách na počátku prosince nečekaně prohrál, v pátek ale jejich výsledky s odkazem na řadu nesrovnalostí označil za neplatné, čímž ohrozil první demokratické předání moci v této malé západoafrické zemi po takřka 50 letech.

Jammeh, který se dostal k moci po převratu v roce 1994, utrpěl ve volbách na počátku prosince překvapivou porážku od opozičního vůdce Adamy Barrowa, který získal více než 45 procent hlasů.

Gambie coby nejmenší země pevninské Afriky poznala za posledních 50 let jen dva prezidenty - Dawdu Jawaru a Jammeha, který se dostal k moci v roce 1994 státním převratem. Poprvé byl zvolen o dva roky později a potom třikrát znovu.

Témata:  Gambie

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy