reklama

Uvedla to dnes povstalecká skupina Džabhat aš-Šámíja, která má zastoupení v Turecku. Povstalci v Halabu nemají žádné informace o americko-ruských jednáních ohledně řešení situace v Halabu. Bez zásahu zvenčí vše může skončit tragicky, protože rebelové čelí situaci, v níž si mohou vybrat jen mezi smrtí a zajetím.

Agentura AFP informuje o intenzivním bombardování povstaleckých čtvrtí, z nichž během noci uprchlo přes 10 tisíc civilistů. Povstalci podle ní ztratili 85 procent území, které ovládali ve východní části města.

VIDEO: Civilisté odcházejí z Halabu

Koncentraci vládních sil na dobytí Halabu, což by podle analytiků mohlo vést ke zvratu v celé občanské válce, využívají bojovníci Islámského státu (IS) k opětovným útokům na Palmýru. Intenzivní ruské nálety v noci vytlačily ozbrojence z pozic obsazených během soboty, dnes ale IS přes spřízněnou agenturu Amak sdělil, že se jeho bojovníci zmocnili hradu nad tímto starobylým městem.

Krize v Sýrii začala v březnu 2011 demonstracemi proti vládě prezidenta Bašára Asada. Boje si vyžádaly už přes 300 tisíc obětí.