Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Systém kvót selhal. Do Itálie do konce roku dorazí rekordních 192 tisíc migrantů

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Pokud se udrží nynější trend, dorazí na Sicílii do konce letošního roku celkem 192 tisíc běženců. Výrazně tak bude překonán dosud nejvyšší počet 170 tisíc uprchlíků z roku 2014. Většinou připlouvajících tvoří obyvatelé Nigérie, Eritreje a Guineje. Systém přerozdělování uprchlíků mezi státy EU selhal.

Letos už podle údajů italského ministerstva vnitra přišlo na jih Itálie 175.000 migrantů. V současné době v zemi pobývá zhruba 176.000 osob, které žádají o azyl. Je mezi nimi i na 24.000 nezletilých dětí.

Odsunuto z Itálie bylo zatím jen málo migrantů. Během letoška dostalo výzvu k opuštění země 17.000 osob, ve skutečnosti jich bylo ale deportováno jen 5000.

Také slibované rozdělení desetitisíců migrantů do dalších zemí Evropské unie na základě kvót  je velmi pomalé. "Itálie platí vysokou cenu za svou izolaci, ke které ji nutí Evropa. Pouze u desetiny migrantů se daří zjistit totožnost. Projekt EU na přerozdělení přistěhovalců selhal," napsal v sobotu list Corriere della Sera.

Témata:  Itálie uprchlíci EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy