Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělorusko si došláplo na proruské blogery. Zkreslovali informace a haněli Bělorusy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: GOPAS

Minsk - V Bělorusku byli zatčeni tři blogeři, kteří hlásají radikální proruská stanoviska. Za hanobení Bělorusů a podněcování národnostní záště jim hrozí až 12 let za mřížemi.

Ve vyšetřovací vazbě se ocitli Jurij Pavlovec, Dmitrij Alimkin a Sergej Šiptěnko, kteří publikují na ruských serverech Lenta, Regnum a EADaily. Zatýkání předcházelo vypracování posudků na komentáře zmíněných autorů, které si u znalců objednalo běloruské ministerstvo informací.

Jeho šéfka Lilija Ananičová v televizi vysvětlovala, že blogeři tendenčně zkreslovali počínání běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a hlásali tezi, že Bělorusko "odchází na Západ" a že běloruská vláda je "protiruská".

Pavlovec je docentem běloruské státní univerzity, kde přednášel o politologii a ideologii běloruského státu. Šiptěnko přirovnal letní folklórní a vlastenecké slavnosti v Minsku k akcím organizovaným německými okupanty. Alimkin pak například psal, že "běloruštinu nikdo nepotřebuje kromě šíleného nestátu, který se snaží zlámat si vaz po vzoru (ukrajinského) souseda". Chválil také Stalina.

Minsk se patrně řídí příkladem Kazachstánu, kde před časem exemplárně potrestali tři autory výzev k rozšíření "ruského světa". Moskva se těchto odsouzenců nezastala, ani Astanu nepotrestala.

Před lety Minsk vůbec nereagoval na velmi ostré výpady ruských státních televizí proti Lukašenkovi. Nyní však sahá k potrestání málo známých blogerů, protože se poučil z ukrajinské krize a snaží se odvrátit "krymský scénář".

Témata:  Bělorusko Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy