Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Makedonii: Nacionalisté nad socialisty, za vítěze se prohlásily obě strany

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Skopje - V Makedonii se v neděli konapy předčasné parlamentní volby. Po sečtení poloviny hlasů vede strana VMRO DPMNE expremiéra Nikoly Gruevského s 41 procenty hlasů. Konkurenční Sociálnědemokratický svaz Makedonie (SDSM) vůdce opozice Zorana Zaeva má 36,6 procenta.

Vedení strany už slaví volební triumf, za vítěze se však podle serveru BalkanInsight prohlásili i levicoví rivalové.

Zatímco VMRO DPMNE podporují podle průběžných výsledků spíše lidé na venkově a v menších obcích, opozice získává především větší města.

Makedonská politická krize propukla po volbách v roce 2014. Opozice odmítla uznat opětovné vítězství VMRO DPMNE, vládu obvinila z podvodů a rozhodla se zákonodárný sbor bojkotovat. Předák SDSM Zaev pak začal loni zveřejňovat záznamy ilegálních odposlechů, které svědčí o volebních podvodech organizovaných z nejvyšších vládních kruhů a které krizi vystupňovaly.

Voleb se účastní celkem 11 politických subjektů: šest politických stran a pět koalic. Průběh sleduje na 3300 pozorovatelů nestátní organizace MOST a 320 pozorovatelů OBSE.

Témata:  Makedonie volby

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy