Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká polici zatkla po útoku v Istanbulu 118 členů opozice, prý mají vazby na kurdské separatisty

Turecká policie
Turecká policie
Foto: egm.gov.tr

Ankara - Po sobotním teroristickém útoku u stadionu v Istanbulu, který si vyžádal 39 mrtvých, turecká policie zatkla přes sto členů opoziční Lidové demokratické strany (HDP). Prý má vazby na kurdské separatisty. K atentátu se v neděli přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu.

Informoval o tom deník Daily Sabah.  Turecká policie zatýkala dnes časně ráno po celé zemi. Jen v Istanbulu a Ankaře bylo zatčeno 37 členů HDP, včetně vedení provinčních poboček strany.

Všichni byli zadrženi kvůli podezření z vazeb na Stranu kurdských pracujících (PKK), která v zemi bojuje za autonomní Kurdistán.

Turecké úřady dnes také oznámily, že počet obětí sobotního atentátu vzrostl na 39. V nemocnici podlehla zraněním žena (†28), která byla v době exploze v minibuse projíždějícím kolem místa útoku. Jedna z náloží vybuchla v sobotu večer v autě u stadionu Beşiktaş v evropské části Istanbulu, necelou minutu po první explozi se nedaleko odpálil sebevražedný atentátník.

Třicet z 39 obětí byli policisté, kteří dohlíželi na pořádek po zápase týmů Beşiktaş a Bursaspor. Právě na ně byl podle radikálů z TAK útok cílen.

Témata:  teroristické útoky v Turecku PKK policie Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy