Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Guvernér Jakarty údajně urazil islám. Stanul před soudem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Jakarta - Guvernér Jakarty Basuki Tjahaja Purnama dnes stanul před soudem. Podle obžaloby se měl dopustit urážky islámu. Hrozí muž až pět let vězení. Téměř všechny případy týkající se rouhačství v posledních letech přitom skončily usvědčením obviněného.

Proti Purnamovi demonstrovaly v uplynulých týdnech desítky tisíc lidí. Proces je vnímán jako test náboženské svobody v nejlidnatější muslimské zemi světa, napsala agentura Reuters.

Před soudní budovou se dnes sešlo několik set Purnamových stoupenců, kteří zazpívali národní hymnu, a také několik stovek jeho muslimských odpůrců. Ti vyzývali k uvěznění guvernéra, který je známý pod přezdívkou Ahok, a provolávali "Bůh je veliký".

Purnama je příslušník menšinového etnika Číňanů. V úřadu je od roku 2014 a v kampani před nadcházejícími únorovými volbami řekl, že jeho političtí soupeři zneužívají veršů koránu k politickému boji. Podle něj se tak snaží voliče přesvědčit, aby guvernérovi nepotvrdili nový mandát. Jednalo se o verš, který podle některých interpretací muslimů zakazuje žít pod vládou nemuslimů.

"Neměl jsem v úmyslu interpretovat korán, natožpak urazit islám," prohlásil dnes Purnama před soudem. Jeho slova byla podle něj namířena pouze proti jeho politickým soupeřům.

Připomněl také svůj vřelý vztah ke svým muslimským pěstounům na odlehlém indonéském ostrově Bangka. "Jsem smutný, že jsem obviněn z urážky islámu, protože toto obvinění je stejné, jako kdyby někdo tvrdil, že jsem urazil své pěstouny," řekl.

Guvernér Purnama je dlouholetým blízkým spojencem indonéského prezidenta Joka Widoda. Je velmi oblíbený u příslušníků střední třídy v Jakartě. Je dobrý řečník a jako politik netoleruje korupci. 

Témata:  Indonésie muslimové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy