Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump to má nahnuté? Volitelé vznesli zásadní požadavek

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington – Někteří členové volebního elektoriátu žádají, aby se kvůli otázce údajného zasahování ruských hackerů do amerických prezidentských voleb, uskutečnil bezpečnostní brífink.Toto úsilí už podpořil také šéf kampaně Hillary Clinotnové John Podesta. Informuje o tom server deníku Huffington Post.

Pouhý týden před tím, než američtí volitelé definitivně rozhodnou o americkém prezidentovi, žádá skupina deseti z nich, aby se uskutečnilo setkání na téma údajného ruského zasahování do amerických voleb. Pod žádostí jsou podepsaní volitelé obou stran.

Skupina poslala v pondělí otevřený dopis řediteli Národní zpravodajské služby Jamesi Clapperovi. V něm argumentuje, že znalost těchto informací je nezbytná pro plnění jejich povinností jako volitelů, kteří mají za úkol „zvolit prezidenta, který je ústavně kvalifikovaný a schopný sloužit."

List The Washington Post v pátek publikoval detaily ze zprávy CIA, která spojuje Rusko se zasahováním do prezidentských voleb ve snaze pomoci Donaldu Trumpovi k vítězství. Trumpův tábor tuto zprávu rázně odmítl.

Předseda kampaně Hillary Clintonové John Podesta v pondělí oznámil, že podporuje úsilí volitelů, aby získali o celé věci podrobnější informace. „Dopis volitelů z obou stran vyvolává velmi vážné otázky týkající naši národní bezpečnosti," uvedl Podesta v prohlášení. „Volitelé mají posvátnou zodpovědnost v rámci ústavy a my budeme podporovat jejich úsilí, aby bylo na jejich otázky odpovězeno."

Podesta také řekl, že podporuje snahu zpravodajského výboru Senátu odtajnit a zpřístupnit veřejnosti informace týkající se role Ruska ve volbách.

Volitelé v otevřeném dopisu napsali, že „Trumpova ochota přehlížet závěry učiněné zpravodajskou komunitou a jeho pokračující obrana Ruska a ruského prezidenta Vladimira Putina vyžadují podrobné zkoumání a debatu ze strany volitelů."

Volitelé chtějí od zpravodajské komunity informace, zda existuje probíhající vyšetřování vazeb mezi Donaldem Trumpem, jeho kampaně nebo spolupracovníků a ruských vládních zásahů do voleb, rozsah tohoto vyšetřování, jak daleko mohou tato vyšetřování zajít, a kdo se na vyšetřování podílí. "Dále požadujeme brífink o všech nálezech vyšetřování, protože tyto záležitosti mají přímý vliv na klíčové faktory našich úvah o tom, zda je pan Trump schopen sloužit jako prezident Spojených států," píší.

Bývalý dočasný ředitel CIA Mike Morrell nazval údajný ruský zásah „politickým ekvivalentem 11. září." Vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell se už vyslovil pro spolupráci republikánů i demokratů při vyšetřování kauzy. „Jakékoli narušení našich kybernetických systémů je pobuřující a osobně každý takový čin ostře odmítám," řekl na tiskové konferenci ve Washingtonu. „Prostě to nemůže být mezistranický problém," dodal senátor a zdůraznil, že „Rusové nejsou našimi přáteli".

Názorový obrat u volitele je však v USA velmi vzácný, v dějinách země už ale byl zaznamenán ve 157 případech. Z toho 71 volitelů tak učinilo kvůli předčasnému úmrtí kandidáta a 82 z osobní iniciativy. Naposledy to udělal republikánský volitel v roce 1972, kdy raději hlasoval pro libertariánského kandidáta. Výsledek voleb ale neovlivnil a neočekává se to ani letos.

V 21 státech USA se volitelé nemusejí řídit svým příslibem, ve zbývajících 29 je za změnu názoru čeká nízký trest, převážně pokuta a zaplacení soudních výloh.

Témata:  volby v USA Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy