Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Husajn Iráku dávno nevládl? Agent CIA otevřeně promluvil

Saddam Hussein
Saddam Hussein
Foto: dia.mil

Washington – V době, kdy Američané dopadli někdejšího iráckého vůdce Saddáma Husajna, už diktátor své zemi dávno nevládl. Tvrdí to bývalý agent CIA John Nixon, který Husajna jako první vyslýchal. Všechny své poznatky sepsal do knihy s názvem Debriefing prezidenta: Výslech Saddáma Husajna.

Bezradný Saddám Husajn „byl v posledních letech odříznut od vlády ". V době dopadení a při výslechu „fňukal kvůli řezným ránám a modřinám". Když ho američtí vojáci dopadli, byl „zaneprázdněn psaním románů", což je činnost, které se věnoval v posledních letech svého režimu. Naopak pozornost vůbec nevěnoval své armádě, nebo tomu, jak jeho následovníci vedou Irák, tvrdí Nixon.

Sesazený diktátor byl sice podle někdejšího agenta arogantní, ale na první ukázal, že ví jen málo o tom, co má jeho režim za lubem, protože už byl odstavený od vlády. Jeho slova cituje britský server Daily Mail.

„Saddám zřejmě neměl ponětí o tom, co se děje v Iráku – na rozdíl do jeho nepřátel z Británie a USA. Neměl tušení, co jeho vláda dělá, a neměl žádný skutečný plán na obranu Iráku," vzpomíná autor knihy.

Nixon byl pověřen identifikací diktátora před tím, než byla oficiálně zveřejněna zpráva o jeho dopadení. To prý udělal především na základě staré střelné rány a dvou tetování.

Ihned po dopadení prý Husajn zůstával arogantní, protože si snad ještě ani neuvědomil, co se vlastně stalo. Na agenta prý hleděl s „takovým vražedným" odporem, až to bylo „děsivé i když byl pod zámkem."

„Kdy jste naposledy viděl své syny naživu?" ptal se u výslechu Nixon Husajna. „Kdo jste?" odpověděl mu sesazený diktátor. „Jste z vojenské zpravodajské služby? Odpovězte mi. Identifikujte se," žádal diktátor.

Když uslyšel bombardování, myslel si prý, že to jsou jeho lidé, kteří nakonec bitvu mohou vyhrát. „Selžete," řekl Saddám tenkrát. „Zjístíte, že není tak snadné vládnout Iráku," tvrdil Američanům.

Husajnův režim padl v roce 2003, 13. prosince toho roku byl někdejší diktátor zajat. Před soudem se zodpovídal za zločiny genocidy, vraždy a týrání civilistů. O tři roky později byl popraven oběšením. Dne 31. prosince 2006 byl pohřben v rodném Tikrítu.

Témata:  Saddám Husajn CIA USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy