reklama

Francouzští úředníci však nevědí, co mají dělat s dětmi narozenými bojem zoceleným džihádistickým veteránům - tato otázka se teď stala vážným problémem. A to především s ohledem na to, že syrský prezident Bašár Asad je na nejlepší cestě vyhrát krvavou válku proti nejvíce smrtící teroristické organizaci na světě, píše server Express.

V květnu Patrick Calvar, šéf francouzské vnitřní rozvědky DGSI, uvedl, že v současné době žije v oblastech kontrolovaných IS asi 400 francouzských nezletilců. Dvě třetiny z nich podle odborníka utekly spolu s rodiči z Francie, aby se připojily k řadám IS, třetina se pak narodila v přímo v Iráku či Sýrii – těmto dětem jsou teď maximálně čtyři roky.

Šéf zpravodajců dodává, že děti navrátilců jsou „tikající časované bomby, které nenávidí demokracii a Západ", a že byly „vyškoleny IS, který jim vymyl mozky". Calvar dodal, že tyto děti musí dostat řádnou péči a začlenit se do francouzské společnosti. Varoval však, že to může trvat roky, než se z nich stanou bezúhonní občané – tedy déle, kdyby byli vycvičeni zabíjet.

Eric Sandlarz, psychoanalytik, který už 14 let pomáhá obětem mučení, včetně bývalých dětských vojáků, řekl francouzskému deníku Le Parisien, že to, co tyto děti zoufale potřebují, je „psychologická pomoc". „Oni potřebují léčbu, to ano, ale je také třeba začlenit je do systému formálního vzdělávání, potřebují pomoc při hledání zaměstnání, potřebují přístup k lékařské péči. V podstatě jim musíme pomoci začít znovu," vysvětluje.

Sandlarz dodal, že tou nejdůležitější věcí je pomoci dětem vzpomenout si, jaký byl jejich život před tím, než odešly k IS. „IS mění lidi ve zbraně. Musíme těmto dětem, kterým vymyly mozek, pomoci, aby mysleli za sebe. To je něco, co už neumí. Musíme se ptát dítěte, jaký byl jeho život před IS, abychom mu pomohli získat svůj starý život zpátky. Radikalizace mládeže je jako strom, který byl vykořeněn. Ale kořeny jsou tam pořád."

Psychoanalytik také varuje, že mnohem těžší je „de-radikalizace" dětí narozených a vychovávaných podle pravidel IS. „Tyto děti nemají žádné kořeny - IS byl jejich život, neznají nic jiného. Tyto děti nebudou mít žádný jiný záchytný bod než džihádismus, tuto ideologii bude mnohem těžší odstranit. Ale děti jsou rychlí žáci. Některé děti uprchlíků se například naučí mluvit novým jazykem za méně než šest měsíců."

Přesto prý „není optimistický" v otázce budoucnosti těchto dětí, protože se toho nedělá dost, aby se mohly dostat zpátky na trať a zpět do reality. „Tyto děti se brzy budou vracet do Francie. Riziko je veliké, představují hrozbu pro společnost."