Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V řádu hodin začne evakuace z východního Halabu

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - V nejbližších hodinách má začít evakuace lidí z východního Halabu (Aleppa). Uvedli to zástupci povstaleckých skupin.

Zástupce syrské armády dohodu potvrdil a řekl, že evakuace povstalců začne ve středu v pět hodin ráno místního času (04:00 SEČ). Zástupce Ruska při OSN Vitalij Čurkin tvrdí, že ujednání se týká jen povstalců, nikoli civilistů, protože ti nebudou muset nikam odcházet.

Podle zdroje agentury Reuters se očekává, že většina z 50.000 lidí, kteří jsou stále v povstalci držené části města, odejde. Zástupce halabské místní rady sdělil, že podle jeho informací existuje dohoda o krátkodobém příměří, které umožní vypravit z města autobusy s civilisty.

"Existuje dohoda o evakuaci obyvatel a povstalců z východního Halabu. Povstalci si budou moci vzít své lehké zbraně," informoval představitel povstalecké skupiny Núr ad Dína Zinkího.

Psali jsme: V Halabu propuklo kruté násilí na civilistech, OSN je zděšena Asadova armáda po čtyřech letech dobyla Aleppo. Rusko a Sýrie masakrují civilisty Ruská armáda propustila 12 vojáků, kteří nechtěli odletět do Sýrie Jako první podle něj budou evakuováni ranění a civilisté. Dohoda podle tohoto zdroje počítá s tím, že "ti, kdo odejdou, si budou moci vybrat, zda půjdou do západní části provincie Halab, nebo do provincie Idlib dále na severozápadě". Existenci této dohody potvrdil i zástupce další povstalecké skupiny Ahrár aš-Šám. Podle něj budou lidé evakuováni autobusy na západ Halabu nebo do Idlibu

Zacharíja Malahifdží z rebelské skupiny Fastakim řekl Reuters, že povstalci vyjednávali s Rusy v pondělí večer a dohodli se, že dnes ustane letecké bombardování. "Dnes ráno bylo bombardování zastaveno, ale ostatní boje pokračovaly. Teď se jedná o příměří, takže dnes večer by mohlo začít platit," řekl Malahifdží. Dodal, že se vyjednávání zúčastnilo také Turecko, které na rozdíl od Ruska, jež podporuje syrskou vládu, stojí za syrskou opozicí.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy