reklama

Podezřelý migrant se údajně podobného násilného trestného činu dopustil proti ženě v Řecku před třemi lety, tehdy také prohlašoval, že je mu 17 let. Podle nových informací byl Hussein K., který o sobě tvrdí, že je nezletilý, odsouzen k desetiletému trestu v Řecku za pokus o vraždu v roce 2013. Afghánec přijel na řecký ostrov Korfu na konci května 2013, pak údajně napadl dvacetiletou dívku a hodil ji z útesu, informuje německý list Die Welt.

Mladá žena pád z strmého pobřežní útesu přežila. V únoru 2014 soud migrantovi udělil desetiletý trest za pokus o vraždu. Není známo, proč se řecké soudy rozhodly trest vzhledem k povaze trestného činu pozastavit, nebo zda mu úřady úmyslně umožnily opustit Řecko a odcestovat do Německa.

Migrant v době procesu tvrdil, že je mu 17 let, totéž tvrdí teď o tři roky později. To samozřejmě vyvolalo spekulace o tom, jak starý vlastně je. V Řecku a v Německu je soudní systém je mnohem shovívavější v případech, kdy pachatelé nejsou plnoletí. Jenže i kdyby v Řecku říkal pravdu, v době vraždy Ladenburgerové by mu bylo nejméně 20 let.

Německý časopis Stern tvrdí, že dva žadatelé o azyl nezávisle na sobě potvrdili, že tento Afghánec je stejný muž jako ten na Korfu. Zároveň ukázali časopisu různé fotografie, na kterých jsou jasně viditelná tetování Husseina K.. Německé úřady v současné době spolupracují se svými řeckými protějšky, aby informaci ověřily.

Znásilnění a vražda, ke kterým došlo ve Freiburgu, šokovaly celé Německo a znovu vyvolaly vážné otázky o německé migrační politice německé kancléřky Angela Merkelová. Devatenáctiletá studentka medicíny, jejíž otec je úředníkem Evropské unie, pracovala jako dobrovolnice v azylovém domě.

Němci byli také znepokojeni nedostatkem zájmu některých sdělovacích prostředků o vraždu. Kritice čelila především státní televize ARD, která tvrdila, že příběh byl „příliš regionální", než aby byl umístěn do hlavního zpravodajství. Případ vyvolal takové debaty, že se k němu vyjadřovali také němečtí politici.