Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhodnuto: Sbírka zlatých předmětů z Krymu bude vrácena Ukrajině

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Amsterdam - Nizozemský soud rozhodl, že sbírka zlatých předmětů z Krymu, kterou mělo zapůjčené archeologické muzeum v Amsterodamu v době před anexí poloostrova Ruskem, musí být vrácena Ukrajině. Artefakty ale zatím zůstanou v Nizozemsku pro případ odvolání proti rozsudku.

Muzeum Allarda Piersona v nizozemské metropoli si na výstavu nazvanou Krym: Zlato a tajemství Černého moře půjčilo historické artefakty staré až několik tisíciletí ze čtyř muzeí na Krymu. Příslušné smlouvy podepsali Nizozemci s Ukrajinou. Po anexi v roce 2014 už ale muzea na ukrajinském poloostrově kontroluje Rusko.

O předměty, mezi nimiž jsou zlaté šperky, helmice, zbraně či nádoby, se od té doby Ukrajina a krymská muzea přely. Kyjev přitom argumentoval tím, že se jedná o státní majetek.

Nizozemský soud dnes rozhodl, že na základě pravidel UNESCO musejí být historické cennosti vráceny jako kulturní dědictví suverénnímu státu, což Krym není. Na ukrajinském soudu bude, aby po návratu sbírky na ukrajinskou půdu rozhodl, zda má na vlastnictví předmětů nárok ukrajinské národní muzeum, nebo krymská muzea.

Témata:  Nizozemí Ukrajina Krym

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy