Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministři pobaltských států se bojí dalších Trumpových kroků

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Tallinn - Ministři obrany pobaltských států opět apelovali na USA, aby se dál "robustně" angažovaly v baltském regionu a nevzdávaly se svých bezpečnostních závazků.

Ministři tak reagovali tak na nejistotu, kterou vyvolávaly předvolební výroky Donalda Trumpa ohledně alianční spolupráce.

Trump v kampani prohlašoval, že bude zvažovat ochranu členských zemí NATO úměrně jejich příspěvku do alianční pokladny. Prohlášení znepokojilo vlády Estonska, Lotyšska a Litvy, které se obávají tlaku silného ruského souseda.

Ministři v prohlášení poukázali na "mimořádný význam robustního závazku Spojených států vůči bezpečnosti pobaltských zemí," uvedla agentura Reuters. Washington by podle nich měl zajistit "důvěryhodné odstrašení tím, že dál zajistí přítomnost armády USA v předsunutých pobaltských pozicích".

Spojené státy se loni zavázaly, že ve střední a východní Evropě umístí tanky, dělostřelectvo a další výzbroj, aby uspíšily případnou reakci na krizové situace. 

Témata:  Estonsko USA Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy