Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident Uzbekistánu Mirzijojev převzal úřad

Uzbekistán
Uzbekistán
Foto: Pixabay

Taškent - Nově zvolený uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev dnes oficiálně převzal svůj úřad a v inauguračním projevu slíbil "mnoho změn" ve složení kabinetu. Mirzijojev ve funkci hlavy nejlidnatějšího středoasijského státu vystřídal dlouholetého autoritářského vládce Islama Karimova, který v září zemřel.

"Budu pokračovat v díle mého drahého učitele, velkého státníka Islama Karimova," slíbil Mirzijojev. "Ve vládě bude mnoho změn, mnoho ministrů bude nahrazeno. Nejsem tu nováčkem, znám schopnosti každého ministra," upozornil prezident.

Šedesátiletý politik už před převzetím funkce podepsal několik zákonů. Jedním z nich byl zákon o zrušení vízové povinnosti pro občany 15 zemí, který vstoupí v platnost příští rok v dubnu. Občané dalších 12 zemí včetně České republiky budou moci rovněž cestovat do Uzbekistánu bez víz, pokud dosáhli hranice 55 let věku.

Analytici obeznámení se situací v zemi očekávají od Mirzijojeva hospodářské reformy. Parlament dnes potvrdil ve funkci nového premiéra, kterým se stal Abdulla Aripov, dlouholetý Mirzijojevův spolupracovník.

Jmenování je považováno za překvapivé, protože do nejvyšší vládní funkce byl tipován Rustam Azimov, vůdce jednoho z nejmocnějších uzbeckých klanů. Azimov ale zatím zůstal ve funkci místopředsedy vlády, je odpovědný za makroekonomiku.

Témata:  Uzbekistán Šavkat Mirzijojev

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy