Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo vrátilo první migranty do Afghánistánu

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Frankfurt nad Mohanem - Německo dnes večer deportovalo zpět do Afghánistánu první skupinu Afghánců, jejichž žádosti o udělení azylu úřady zamítly.

Padesát neúspěšných migrantů bylo posláno zpět do vlasti letecky z letiště ve Frankfurtu nad Mohanem na základě říjnové dohody Berlína a Kábulu, informovala média.

Na frankfurtském letišti podle DPA protestovalo proti vrácení afghánských migrantů několik stovek lidí. Opatření kritizuje také opozice a některé nevládní organizace jako Pro Asyl.

Podle německých médií je let dalšího letadla s vracenými afghánskými letadly plánován na začátek ledna.

Mluvčí afghánského ministerstva pro uprchlíky podle agentury Reuters sdělil, že letadlo s běženci vracejícími se z Německa přiletí do Kábulu ve čtvrtek. Pokud budou potřebovat pomoc při návratu do svých domovských provincií, vláda ji prý poskytne.

Šéf poslanecké frakce Zelených Anton Hofreiter například obvinil ministra vnitra Thomase de Maizièra z "nemilosrdné hry" a lékařská organizace IPPNW prohlásila, že tento postup je v rozporu s lidskými právy.

Témata:  uprchlíci Německo Afghanistán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy