Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masakr statisíce civilistů? Svět nic neřeší, stýská si Syřan

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Všichni civilisté z obleženého Aleppa potřebují bezpečný odchod, apeluje Raed Al Saleh, vůdce dobrovolnické organizace Syrské civilní obrany, známé jako Bílé přilby, pomáhající civilistům na povstalci ovládaných územích občanskou válkou zmítané Sýrie. V komentáři pro server The Guardian konstatuje, že jeho organizace udělá vše, co bude v jejích silách, pro záchranu civilistů z Aleppa, ale mezinárodní společenství se musí k její snaze přidat.

Boj o sto tisíc životů

V uplynulých čtyřech letech zachránila Syrská civilní obrana v Aleppu tisíce životů, tvrdí Saleh. Deklaruje, že v posledních několika dnech se již nemůže omezit pouze na počítání mrtvých.

Bílé přilby tak žádají o bezpečný odchod všech civilistů, přičemž v úterý obdržely zprávy, že bylo dosaženo příslušné dohody, uvádí aktivista. Dodává, že lidé následně čekali celou noc v ulicích na slíbenou evakuaci, ačkoliv pršelo, ale ve středu byli opět ostřelováni a z nebe nyní padá munice.

"V obleženém východním Aleppu je uvězněno okolo 100 tisíc civilistů na rychle se zmenšujícím prostoru - menším než pár čtverečních kilometrů," pokračuje Saleh. Upozorňuje, že v úterý si civilisté prošli peklem, když byli stříleni na potkání a stovky dětí zůstaly uvězněny v křížové palbě.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.   

Stovky lidí tak zůstávají nacpané na malém prostoru, což znamená, že každý nový úder zasáhne desítky, ne-li stovky z nich, poukazuje dobrovolník s tím, že těla se válí na zemi v místech, kde padla či byla zasypána troskami. Civilisté se schovávají pod zemí dlouhé dny a bez bezpečného odchodu jejich noční můru může zřejmě ukončit pouze smrt či vězení, varuje Saleh.

"Uprostřed této malé enklávy jsou ti, kdo se rozhodli zůstat a chránit civilisty - členové Bílých přileb, lékaři a zdravotní sestry, kteří bezpočetněkrát obnovovali nemocnice, učitelé, kteří přesunuli své učebny do sklepů, aby drželi naživu budoucnost Sýrie, a novináři, kteří odkrývají pravdu o tom, co se děje," popisuje aktivista.  

Na všechny tyto lidi podle Salehova svědectví roky systematicky útočí syrský režim a jeho spojenci. Potom všem, pokud tyto osoby zůstanou bez ochrany, budou prioritně uvězněny, či dokonce zabity, konstatuje vůdce Bílých přileb.    

Naše úsilí nestačí

"Proto opakujeme naši žádost: humanitární pracovníci v Aleppu žádají bezpečný odchod všech civilistů a těch, kteří jim pomáhají, z Aleppa," deklaruje Saleh. Odkazuje na úterní dohodu, která měla umožnit odsun 100 tisíc civilistů o čtyři kilometry dál do západní části města, kde je poněkud bezpečněji.

Při nasazení desítek autobusů a nákladních vozů bylo možné evakuaci realizovat během 24 hodin, ale to se nakonec nestalo, zoufá si dobrovolník. Konstatuje, že je potřeba tlak mezinárodního společenství na ty, kdo naplnění dohody zablokovali. "Může nějaká země skutečně říct, že udělala vše, co je v jejích silách, aby zastavila tyto masakry?" pokládá řečnickou otázku Saleh.     

Navíc, okolí Aleppa, kam by mohli být civilisté posláni, stále není bezpečné, jelikož oblast denně bombarduje ruské a syrské vládní letectvo, podotýká aktivista. Přesto dodává, že v daných místech alespoň nepanuje blokáda a rodiče nevidí, jak jsou před nimi zabíjeny jejich vlastní děti.  

"Navštívil jsem desítky parlamentů a mluvil o všech možných způsobech smrti, kterým Syřané čelí," píše Saleh. Soudí, že lidé často chtějí vědět, jaké to je zachránit život, a proto žádá všechny přátele Sýrie, aby si to dnes sami zkusili tím, že udělají vše, co je v jejich silách, pro evakuaci oněch 100 tisíc Aleppanů.    

Bílé helmy v Aleppu do toho daly vše, tvrdí dobrovolník. Uzavírá apelem, že nyní je potřeba, aby to samé učinilo mezinárodní společenství.

Témata:  Sýrie Aleppo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy