Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko stále odmítá uprchlické kvóty, v EU jsme v menšině

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Lucemburk - Ministři vnitra EU dnes v Lucemburku jednají o plánu Evropské komise navrhnout do léta povinné trvalé kvóty na rozdělování uprchlíků. Odmítavý postoj Česka k návrhu je zatím v menšině.

V mírnější úpravě by byl stávající systém doplněn o trvalý mechanismus, který by automaticky redistribucí žadatelů o azyl ulehčil zemím ve chvíli, kdy počty příchozích přesáhnou určitou mez.

Druhou variantou by bylo nahrazení současného systému, kdy azylovou žádost řeší první země, ve které se uprchlík dostal na území EU. Místo toho by byli migranti rovnou přerozdělováni po všech zemích unie podle klíče založeného na velikosti, ekonomickém výkonu země, míře nezaměstnanosti a dalších kritériích. Návrhy také mimo jiné obsahují pojistky proti následnému pohybu žadatelů o azyl po území EU.

"Ryze odmítavé stanovisko obou návrhů je zatím v menšině," připustil český zástupce na schůzce, náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Na schůzce se budou zástupci unijních zemí vůbec poprvé zabývat plány, které komise předložila počátkem měsíce a které se týkají možných způsobů budoucí reformy takzvaného dublinského systému, tedy způsobu, jak jsou v EU řešeny žádosti o azyl. V nynější migrační krizi se platný systém, kdy žádosti řeší první země, kde se žadatel dostal na území Evropské unie, ukázal jako jen málo funkční. Komise také připomíná, že stávající pravidla z logiky věci daleko více zatěžuje několik zemí na okraji bloku.

Témata:  EU uprchlíci Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy