Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evakuace se kromě Aleppa dočká i Idlib

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Evakuace se kromě Halabu chystá i z dalších míst Sýrie. Do dvou šíitských vesnic v syrské provincii Idlib dnes zamířilo 29 nákladních aut a sanitek se zdravotníky.

Budou z vesnic, obléhaných odpůrci syrského režimu, evakuovat zraněné a rodiny. Oznámily to syrské sdělovací prostředky.

Dohoda o evakuaci šíitů z vesnic Fúa a Kafrája zřejmě zdržela evakuaci povstalců z východního Halabu, která měla začít už ve středu, ale byla zahájena až dnes. Zejména Írán a šíitské milice jako spojenci Damašku žádaly také záruky pro šíity z obléhaných míst.

Do východního Halabu odjeli z vládní zóny na západě města ráno autobusy a sanitky. Konvoj se musel po ranní palbě provládních milic zastavit. Podle tureckých zdrojů při palbě zahynulo několik lidí, Sýrie hlásí jednoho mrtvého a dva zraněné.

Ruská agentura TASS oznámila, že z východu Halabu má být odvezeno 5000 povstalců a jejich příbuzných a že evakuace už začala.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy