Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět jen mluví a nic nedělá. Dětem neposlal ani mléko, natval se starosta Halabu

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Obyvatelé východní části syrského Halabu (Aleppa) čekají od mezinárodního společenství konečně především reálné činy, slov už slyšeli dost.

Předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi to před tím, než se svým svědectvím oslovil šéfy států a vlád osmadvacítky, řekl starosta východního Halabu Brítá Hádží Hasan. Svět podle něj nedokázal zajistit ani dodávky mléka pro děti v obleženém a ničeném městě.

"Nejsem politik a nehraji politické hry. Jsem člověk a zastupuji tu lidské bytosti," prohlásil Hasan při setkání s Tuskem. Přibližně 50.000 lidí ve východním Halabu podle něj nyní už jen čeká na smrt poté, co se světu a Radě bezpečnosti OSN nepodařilo situaci vyřešit.

Šéf unijních schůzek svého hosta ujistil o odhodlání Evropské unie být co možná nejefektivnější při snaze civilisty v Halabu chránit a pomoci jim.

Hasana na prosincový summit, který se situací v Sýrii bude zabývat, pozval francouzský prezident. François Hollande i další zástupci zemí unie označili ochranu civilistů v Halabu spolu s dodávkami humanitární pomoci za unijní prioritu.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy