Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pád východního Halabu: Město se mění v peklo i pro syrskou armádu

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Muhammad Valu se bez velkých obav vydal poprvé na nákup do vládní části Halabu a opustil svou čtvrť Hilluk, kterou ještě nedávno kontrolovala opozice. Neměl to ale dělat.

Poté, co ho zkontrolovala vojenská hlídka, se ocitl ve výcvikovém středisku syrské armády. Vojáci pětatřicetiletému Muhammedovi při kontrole oznámili, že patří k rezervistům, napsala agentura AFP.

Syrský generál Habíb Safí, který velí halabské vojenské policii, si pochvaluje, že jakmile začala syrská armáda obsazovat povstalecké části města, desítky tisíc obyvatel začaly prchat a od té doby se rozrůstají řady armády.

Ve středisku vojenské policie na západě města prochází tvrdým výcvikem přes 200 mužů různého věku a mezi nimi je také Valu. Všichni pocházejí z východních částí města, jichž se při ofenzivě zmocnila armáda.

Pro personálně vyčerpanou armádu je to dar z nebe. Před zahájením bojů v roce 2011 v ní sloužilo 300.000 lidí, teď je jich polovina. Zčásti kvůli bojovým ztrátám, zčásti kvůli dezercím.

"Je zřejmé, že syrská armáda nemůže být stejně silná, jako bývala. Máme mnoho mučedníků, mnoho vojáků je invalidních," přiznal prezident Bašár Asad tento týden v rozhovoru s ruskou státní televizí. Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) odhaduje, že v bojích padlo na 60.000 vojáků.

"Osvobození východních halabských čtvrtí syrské arabské armádě zajistilo mládež," libuje si Safí a ukazuje na 220 nováčků nastoupených před ním na dvoře výcvikového centra. Podle Safího armáda od zahájení bojů o východní Halab, tedy od poloviny listopadu, získala skoro 700 nových lidí a další stále přibývají.

Aby muži mohli vyjít z východního sektoru do západního, který po celou dobu kontrolovala vláda, musejí projít přísnou bezpečnostní kontrolou. Jejím účelem je odhalit dezertéry a povstalce nebo soudně stíhané osoby. Ti, které armáda zadrží, jsou odvedeni a týden stráví ve speciálním výcvikovém středisku.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy