Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit EU odstartoval. Proběhlo jednání s předsedou EP Schulzem

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Debatou s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem dnes začal prosincový a poslední letošní summit Evropské unie. Prezidenti a premiéři by se mimo jiné měli dohodnout na zárukách, které Nizozemsku umožní jako poslední zemi EU ratifikovat asociační dohodu s Ukrajinou. Diskutovat se bude také o krizi v Sýrii, migraci, vztazích s Tureckem nebo o posilování evropské bezpečnosti a spolupráci s NATO.

EU by podle očekávání měla zdůraznit potřebu humanitární pomoci ve válkou ničené Sýrii, připomene své odhodlání sankcemi trestat ty, kdo jsou odpovědní za válečné zločiny a porušování lidských práv. K důraznému odsouzení dění v Sýrii vyzvala při příchodu na jednání například britská premiérka Theresa Mayová.

Na pozvání francouzského prezidenta Francoise Hollandea osloví summit starosta východní části syrského Halabu (Aleppa) Brítá Hádží Hasan. Potvrdil to mluvčí šéfa unijních schůzek Donalda Tuska. Halab, který je klíčový pro syrské protivládní povstalce, v minulých dnech prakticky dobyla armáda Bašára Asada a z města přicházejí zprávy o nelítostném zabíjení civilistů.

Dalšími zahraničně-politickými tématy summitu budou fungování jarní dohody o migraci mezi EU a Tureckem nebo užší spolupráce s africkými státy. Lídry čeká také debata o reformě unijního azylového systému a principech "efektivní solidarity".

Odpoledne se summit, částečně za účasti generálního tajemníka NATO, bude zabývat posilováním evropské bezpečnosti, spoluprací se Severoatlantickou aliancí a také hospodářskou problematikou.

Na závěr čeká prezidenty a premiéry neformální večeře, kde projednají postup v procesu vystoupení Británie z EU. Britská premiérka Mayová se večeře nezúčastní.

Témata:  Summit EU EU Martin Schulz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.