Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asad prý musí OSN umožnit evakuaci civilistů z Halabu

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Brusel - Syrský prezident Bašár Asad nesou spolu s Ruskem a Íránem odpovědnost za tragédii v Halabu (Allepo). Musí proto nyní umožnit OSN bezpečnou evakuaci civilistů.

Novinářům to při odchodu ze summitu Evropské unie řekla ve čtvrtek večer britská premiérka Theresa Mayová. Sýrie byla jedním z klíčových témat prosincové unijní schůzky.

Velká Británie podle premiérky poskytne 20 milionů liber (asi 46 milionů korun) "praktické podpory" těm nejpotřebnějším. Mayová připomněla, že summit dnes odpoledne vyslechl svědectví starosty východního Halabu Bríty Hádžího Hasana. "Řekl, že mrtvým nepomůžeme, ale můžeme zachránit ty, co zůstávají. A to uděláme," prohlásila Mayová.

Sýrie, kde Asadova armáda v minulých dnech prakticky obsadila pro protivládní povstalce klíčový Halab, byl jedním z bodů dnešního posledního letošního řádného summitu unie.

Konvoje s prvními evakuovanými z východního Halabu (Aleppa) dorazily dnes do města Rášiddín, které leží západně od Halabu a jež mají v rukou povstalci. O evakuaci se starají desítky autobusů.

Syrský prezident Bašár Asad označil pád Halabu za historický okamžik. Podle Moskvy syrská armáda ve velkoměstě usmrtila přes 900 povstaleckých bojovníků a zničila desítky kusů těžké výzbroje.

Do kyvadlového provozu byly vyslány desítky autobusů, které se po převozu jedné skupiny evakuovaných vracejí pro další. Syrská televize informovala již o třech konvojích. Mezinárodní výbor Červeného kříže odhadl, že evakuace všech lidí uvázlých v obklíčené enklávě potrvá několik dnů. V prvním bylo odvezeno 951 lidí, druhý a třetí tvořilo 15 autobusů, uvedla syrská státní televize.

Témata:  Sýrie Syrská krize Theresa Mayová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy