Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evakuace Aleppa se komplikuje. Stojí za tím povstalci Al-Káidy

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Evakuace z východní části syrského města Halab (Aleppo) se dnes zastavila na neurčito. Za komplikacemi stojí podle všeho povstalci hlásící se k Al-Káidě.

Radikálové Al-Káidy se totiž nezapojili do dohody o evakuaci zraněných z šíitských vesnic Fúa a Kafrája, které jsou v obklíčení několika povstaleckých skupin. Tato dohoda je přitom součástí úmluvy o Halabu.

Podle Reuters zbývající povstalecké skupiny obléhající Fúu a Kafráju souhlasily, že umožní zraněným odejít. Jen Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra, tedy odnož Al-Káidy) se nezapojila.

Podle ruského ministerstva obrany, které citovala agentura Interfax, byly z části východního Halabu, kde jsou ještě ohniska povstaleckého odporu, evakuovány všechny ženy a děti. Zónu opustilo i 337 zraněných osob. Moskva dodala, že v některých částech města zůstalo několik radikálních povstaleckých bojovníků odhodlaných bojovat do konce, kteří dál střílejí po syrských vojácích.

Podle ruské tiskové agentury TASS lidé z posledního konvoje řekli, že všichni ti, kdo si přáli město opustit, tak již učinili. V části východního Halab, kde jsou ještě ohniska povstaleckého odporu, prý zbyly radikální a nesmiřitelné ozbrojené gangy. "Syrské armádní jednotky pokračovaly v osvobozování čtvrtí Halabu, kde se soustřeďují radikální ozbrojenci," citovala agentura ruské usmiřovací středisko, což je oficiální ruská organizace, které patří mezi zprostředkovatele příměří a dohody o podmínkách evakuace.

"Odešli jen zranění a nějací civilisté. Neodešel žádný bojovník," tvrdí nicméně Zacharíja Malahifdží z povstalecké skupiny Fastakim.

Témata:  Sýrie Al-Káida ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy