Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová dohoda o obnovení evakuace Halabu je na světě, tvrdí opozice

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Syrská opozice tvrdí, že se podařilo zajistit novou dohodu, která umožní dokončit evakuaci východní části města Halab (Aleppo).

Zahájena byla ve čtvrtek, ale od pátku je přerušena. Syrská televize oznámila, že evakuace je stále pozastavena a že se čeká na to, až opozice umožní evakuaci dvou šíitských vesnic v provincii Idlib.

Reportér televize řekl, že evakuace vesnic Fúa a Kafrája je podmínkou pro obnovu evakuace Halabu.

Zástupce opozice Farúk abú Bakr z Halabu řekl, že se podařilo dospět k nové dohodě. Povstalci, kteří ovládají šíitské vesnice, prý umožní odjezd obyvatel a zároveň bude možné odvézt zraněné ze dvou měst u libanonské hranice, která jsou v obležení provládních jednotek.

Podél libanonské hranice působí hlavně šíitský Hizballáh, který je spojencem Damašku. Vládní ani vojenské zdroje ale zatím informaci o nové dohodě nepotvrdily. Abú Bakr neřekl, s kolika evakuovanými nová dohoda počítá.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy