Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sýrie má další problémy, na evakuační autobusy se střílí

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Autobusy mířící do vesnic v syrské provincii Idlib se dostaly do palby. Oznámila to dnes organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). Evakuace byla nakonec odložena.

Některé autobusy podle ní shořely. Na odvozu šíitů z vesnic Fúa a Kafrája závisí obnovení evakuace lidí z východního Halabu (Aleppa), kde se od rána připravují k odvezení civilistů desítky autobusů.

O situaci v obcích Fúa a Kafrája od rána přicházejí rozporné informace. Zdroje šíitského Hizballáhu sdělily, že vozy k vesnicím směřují. Podle SOHR je ale na cestě zablokovaly radikálové z Fronty dobytí Sýrie, tedy sunnitské radikální organizace, která zřejmě s evakuací šíitů nesouhlasí.

SOHR oznámila, že část vozů se dostala do palby a shořela. Několik autobusů a automobilů Červeného půlměsíce ale k vjezdům do vesnic dorazilo.

Autobusy v Halabu jsou plné, zatím ale neodjely

Desítky autobusů určených k evakuaci z východního Halabu (Aleppa) se dnes zaplnily lidmi, kteří chtějí toto severosyrské město opustit, ale stále ještě čekají na pokyn k odjezdu. Obnovení evakuace, která byla zahájena ve čtvrtek a následně na dva dny přerušena, se tak zadrhlo patrně kvůli incidentu u dvou šíitských vesnic, kde se měla uskutečnit stejná operace.

Podle libanonské šíitské organizace Hizballáh, která je spojencem syrského režimu, se islamisté dostali pod palbu povstalců, kteří evakuaci podporují, a z toho došlo na zničení vozidel. Podmínky pro bezpečný odvoz evakuovaných tak zřejmě ještě nevznikly.

Do východního Halabu přijely desítky autobusů a sanitek, které budou v evakuaci pokračovat. Podle syrské televize se měla dnes do operace zapojit stovka autobusů. Podle reportéra AFP, který je přímo na místě, více než 30 z nich se včetně míst k stání zaplnilo lidmi, ale autobusy stále z města nevyjely.

Město mělo v prvním konvoji opustit asi 1200 až 1500 lidí, stejné množství mělo odejít z obou obležených vesnic. V Halabu se nicméně shromáždilo s cílem zúčastnit se evakuace více než 15.000 osob. Mnohé z nich strávily na příslušném stanovišti mrazivou noc.

 "Operace byla odložena kvůli absenci záruk pro bezpečnost evakuovaných osob ve dvou vesnicích Fúa a Kafrája," uvedl šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán, který je v Británii a o Sýrii informuje prostřednictvím informátorů v Sýrii. Podle Rahmána za to může útok ozbrojenců na dvě desítky autobusů vyslaných k evakuaci obou šíitských vesnic. Podle dřívějších zpráv pět nebo šest vozidel bylo zničeno palbou.

"Evakuace jsou dočasně přerušeny," potvrdil agentuře AFP Jásir Júsuf ze skupiny Núr ad-Dína Zinkího. Zároveň ale zdůraznil, že incident nebude mít žádný vliv na pozdější obnovení evakuace.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy