Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii začala evakuace šíitských vesnic

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Z šíitských vesnic Fúa a Kafrája v syrské provincii Idlib, jež dlouhodobě obléhala sunnitská opozice, vyjelo dnes ráno deset autobusů s civilisty, kteří míří do Halabu (Aleppa). Zároveň pokračuje evakuace tohoto města zdevastovaného válkou.

Odvoz lidí z těchto vesnic je podmínkou dokončení evakuace východního Halabu. Ta začala minulý čtvrtek, ale byla už dvakrát přerušena kvůli požadavkům šíitských spojenců Damašku na odvoz obléhaných šíitů.

Podle nedělních zpráv má z vesnic Fúa a Kafrája odejít v první vlně 2500 lidí výměnou za stejný počet osob z Halabu. Dalších 1500 šíitů pak má být z těchto vesnic odvezeno výměnou za totéž množství osob z měst Zabadání a Madájá v provincii Damašek.

Pak má pokračovat evakuace východního Halabu, který byl donedávna baštou oponentů Damašku a kde na odjezd čeká podle OSN na 40.000 lidí. Ve čtvrtek se dostalo ven 10.000 povstalců a civilistů, v neděli po krátkém obnovení evakuace asi 350.

Šéf dobrovolnických zdravotníků dnes řekl agentuře AFP, že po přerušení evakuačních operací odjelo z Halabu 1200 lidí, mezi nimiž byly ženy a děti.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy